Nej tack

Föreställ dig att du har ett bankkonto med pengar. Varje dag behöver du använda pengar när du ska göra saker. För att jobba, laga mat, städa, vara med barnen osv. Oftast går samma mängd pengar ut som det finns måsten. Alltså blir det inte över några kronor för "roliga aktiviteter". Vill man göra något kul, som att träffa vänner, gå på restaurang, gå ut och fika, gå på bio eller liknande, så kan man spara lite pengar på kontot varje dag för att ha råd med det en eller två dagar i veckan. Och när man sparar för någonting, så vet alla att man gärna inte vill spendera det på något man inte tycker om, eller prioriterar. Man blir kräsen med vilka aktiviteter man lägger sina sparade pengar på.
 
Man kan också välja att gå minus på kontot, att ta från pengar man inte har. Ta ett lån. Men som dem flesta lån behöver man då betala tillbaka med ränta. Det innebär också att man måste spara ihop pengar från sina dagliga aktiviteter. Jobba mindre, vara mindre med familjen, städa mindre osv, för att kunna spara ihop pengar till lånet + räntan. 
 
Precis så känns det när man är utmattad. Man har ork och energi för dem dagliga måstena, som att jobba, ta hand om barnen och laga mat. Men för att orka hitta på saker behöver man spara in, man behöver vila och samla ork. Sen att lägga den orken på en middag ute med sin partner, innebär ofta att man förbrukat sin sparade energi. Man måste återgå till nollläge igen för att orka. Man kan som med lån välja att gå minus på sitt energikonto, men det gynnar ingen. Varken en själv eller familjen som blir lidande. 
 
Nu efter 1 år av utmattning har jag lärt mig spara på krafterna. Lägga dem på rätt saker och på rätt människor. Jag har helt enkelt inte råd att förbruka energi på fel saker. Det är inte värt det att bli sängliggades en hel dag pga utmattning för att man hade svårt att säga nej. Många gånger tackar jag nej till roliga aktiviteter, det är för att mitt konto är tomt. Jag vill inte gå på minus. Jag vill aldrig mer gå på minus. 
 
 
 
 
 Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: