Dantes inferno
Tack och lov är det ovanligt förekommande, men tyvärr inte helt uteslutande, att både jag och Ebbi blir sjuka samtidigt. Det är nog så svårt att hamna i den situation med barn, men ännu en nivå djupare i Dantes inferno när ens barn inte är självgående. När ens barn inte har förståelse för ditt mående och att vila kan vara en bra sak. När barnet har noll intresse för sittastillande aktiviteter, eller stillasittande överhuvudtaget. När ens barn är 7 år fast behöver att du är hans armar, ben, språk och konsekvenstänk från stunden han vaknar, till den att han somnar. Oftast orimliga tider, när du behöver vilan som mest. 

Kommunanställda hamnar i arbetsplatsernas kulturtänk, som grundats av någon med makt, av någon som alltid vill spara in på pengar. Kommunanställda lägger undan sin moraliska dräkt när hen startar jobbet på morgonen och hoppar in i stimmen av fiskar som "alltid gjort såhär". Socionomer som glömmer bort varför man valde att bli socionom. Som börjar tänka "hur kan vi ge avslag" istället för "hur kan vi hjälpa". Jag vet kulturen. Jag kan den. Jag har sett enheter känna stolthet över att "inte ha gått över budget", enheter som får högsta chefernas lovord på grund av samma anledning. På bekostnad av vem? 

"LSS är en rättighetslag som ska garantera personer med varaktiga funktionshinder goda levnadsvillkor."

Det ska inte behövas utredning efter utredning av personer som utgår ifrån någon hittepå föräldraansvarskvot (jag undrar fortfarande, vilka var det som räknade ut det normala föräldraansvaret? Vad utgick dem ifrån? Vilka var dessa och vad jämförde man med?). Personer som i vissa fall inte har någon närmare bekantskap med diagnoser än det dem läst på utbildningen (och jag kan av både
teoretiskt och praktiskt erfarenhet bekräfta att den är bristfällig!) samt fördomar dem har. Personer som i vissa fall inte ens har egna barn. Dessa ska bedöma om LSS, mitt barns lagliga rätt, ska beviljas honom eller ej. 

Det ska räcka med diagnosen som grund, inkommande läkarintyg (från diverse olika professioner), med föräldrarnas önskemål om hjälp och observation av barnet (för att bekräfta att ovanstående stämmer). 

Det finns handläggare som jobbar med hjärtat, det är jag säker på, men sällan lyckas dessa skapa den kultur som LSS borde grundas på.

(null)